Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Virágzik a Duna - menteni kell a rovarokat!

Itthondunavirágfővárosfénysorompó
2023. szeptember 05. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Szinte nincs is olyan, aki ne hallott volna még a tiszavirág-ról, mely nem növény, hanem egy tömegesen rajzó kérészfaj, mely igen rövid ideig figyelhető meg a Tiszán, lenyűgöző jelenségként bevonulva az ökológia könyvekbe.

kép: wikimedia commons

Kevesebben tudják, de bizony a Duna is virágzik, pontosabban létezik a dunavirág névvel illetett kérészfaj is, mely 2012-óta tömege rajzásokat is produkál a Dunán, még a fővárosi szakaszokon is( a rovarok nem csak a Dunán, hanem kisebb folyókban is tömegesen rajzanak). Ez kiemelkedő, hiszen előtte 40 évig kellett nélkülözni ezt a jelenséget.

A dunavirág - ahogyan a rovarok többsége - erősen vonzódik a fényhez, így sajnos ezrével pusztulnak el a hidak világításai miatt megbaonázott rovarok. Ez pedig komoly gond, hiszen amellett, hogy veszélyeztetik a közlekedésbiztonságot védett állatokról van szó, eszmei értékük 10 000 forint egyedenként!

kép: e-ecodb.bas.bg

Mivel ökológiai jelentőség hatalmas a Duna élővilága szempontjából, így az Árpád-hídra fénysorompót szereltek a szakemberek, ezzel megállítva a rovarokat, a víz felett tartva őket. Ezzel Budapest az első ilyen kék fényű lámpákkal szerelt főváros, bár hazánkban nem ez az első híd, mely ilyen védelmet jelentő lámpákat kapott. A tahitótfalui Tildy Zoltán hídra már 2019-ben is felkerültek hasonló fények.

képek és lead kép: Izeltlabuak.hu