Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Villámaszály - egy viszonylag új jelenség, amire kénytelenek leszünk erősen figyelni...

Itthon
2023. szeptember 23. 08:00
null

A klímakatasztrófa igen sok dolgot befolyásol az életünkben. Többek közt a villámáradások is emiatt váltak a mindennapjaink részévé - bár tény, előtte is előfordultak, de messze nem ekkora számban. Most azonban egy újabb fogalmat kell beillesztenünk a szókincsünkbe, ez pedig a villámaszály.

Ha még csak a szókincsünket érintené a dolog, az lenne a kisebbik baj, de a jelenség a mezőgazdaságot is erősen érinti, ráadásul egyelőre nem igazán tudják előre jelezni a tudósok, azaz rendkívül pusztító tud lenni.

A villámaszály kifejezés arra vonatkozik, mikor az aszály jelentkezése viszonylag gyors, legalábbis a normál aszály kialakulásához képest mindenképpen. A néhány hét alatt keletkező helyzet egyik fő indikátora a párolgási sebesség növekedése - ez szintén a klímakatasztrófa számlájára írható.

Azon túl, hogy a villámaszály a mezőgazdaság számára igencsak nagy kihívást jelent, negatívan befolyásolja a vízmegtartást is, hiszen a párolgás mértékének emelkedése a víztározókat is érinti. A jelenség csökkenti a vízkészleteket, a terméshozamot, illetve jelentős mértékben képes rontani a termés minőségét is.

képek és lead kép: shutterstock

klímakatasztrófamezőgazdaságvillámaszály