Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Lehet, hogy itthon is lesz erkélynapelem a szupermarketből?

Itthonerkélyországnapeleem
2023. szeptember 24. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Míg itthon éppen azért kaptunk szívszélhűdést, hogy az éves szaldó mindenki számára megy a levesbe és emiatt a közhangulat szinte a napelemek ellen fordult, addig az EU többi országában tombol a napelemes láz.

A fenti megállapítás kis pontosítást igényel, mivel nem egyszerűen a napelemekről, hanem azok erkélyre szerelhető verziójáról van szó. Ez a megoldás hatalmas népszerűségnek örvend a környező országokban, hiszen egyszerű, olcsó és igen gyorsan felszerelhető - nem utolsó sorban a helyi szupermarketekben is meg lehet venni.

Nos, idehaza ez nem így van. Míg az EU-s országok zömében a nagyjából 800 wattos teljesítményig a napelemekre nem kell engedély, addig idehaza más szabályozás van érvényben. Ennek megfelelően sajnos nálunk az erkély napelemek telepítésére sincs lehetőség - persze a tilalom nem csak az engedélykötelezettségből fakad.

Budapest II. kerületének polgármestere azonban most azt ígéri, lépéseket tesznek azért, hogy ezek a kis napelemes rendszerek egyszerűen és gyorsan integrálhatóak legyenek az erkélyekre és a hálózatba is, hiszen ez a lakosok érdekeit szolgálná. Hogy a kivitelezés hogyan valósulhat meg, hogy lesz-e belőle valami egyáltalán, illetve, ha igen, az vajon mennyi időt vesz igénybe, egyelőre még tisztázatlanok, de a kezdeményezés mindenképpen örvendetes!

képek és lead kép: shutterstock