Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Dalolnak a szarvasok, óvatosan az utakon és az erdőkben!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ősszel sokan szeretik járni az erdőket, ilyenkor a kirándulók száma megnő. Ha mostanában megyünk erdőbe, azt jellemzően az árnyékért, a hűvösebb időért tesszük, hiszen az erdő ebben is felfrissít minket.

Azonban az erdőjárással mostanában óvatosan kell bánni, hiszen javában zajlik a szarvasbőgés, vagyis a gímszarvasok párzási folyamata, melynek szerves része a bikák jellegzetes “éneke”. Egyedülálló élmény, sokan éppen ezért keresik fel ilyenkor az erdőket.

A kirándulások alkalmával azzal számoljunk, hogy egyrészt a dal nem nekünk szól, vagyis ne zavarjuk meg azt, illetve hiába látjuk az éneklő bikát, eszünkbe se jusson megközelíteni! Jobb esetben csak a dalt szakítjuk meg, rosszabb esetben a bika támadhat is.

Ilyenkor az utakon is nagyobb odafigyeléssel kell közlekedni, főleg éjjel és hajnalban. Amennyiben az autó elé ugrik egy szarvas, vagy netán az úton áll, lehetőleg ne rántsuk el a kormányt, csak fékezzünk le, kapcsoljuk le a fényszórót és nyomjuk a dudát, így az állat jó eséllyel tovább szalad.

képek és lead kép: shutterstock