Április 27. Szombat, Zita

Hidegrekord dőlt augusztus 7-én

Itthon
2023. augusztus 10. 11:00
null

A nyárba beköszöntő ősz egy dolog, ezzel még úgy-ahogy megbirkózik az ember, bár örülni nem igazán örül neki. Azonban az, hogy augusztus hónapban egy napon valahol az országban a csúcshőmérséklet nem éri el a 11°C sem, az azért durva.

Nem is kicsit, tekintve, hogy augusztus 7-én sohasem mértek még ennyire alacsony hőmérsékletet hazánkban. A csúcsdöntő szám jelen esetben 10,6°C-volt, ezt pedig hazánk legmagasabb pontján, a Kékestetőn sikerült regisztrálni.

A csúcstartó 1941-es adat, azaz több, mint 80 év rekordját sikerült most megdönteni. Ráadásul nem is kevéssel, közel 1°C-kal hiszen akkor 11,4°C-os maximummal lehetett számolni, ezt pedig a dobogókői állomáson regisztrálták.

Szerencsére úgy tűnik, augusztus további részében ennyire hidegre nem kell számítani, hiszen jövő héten már 35°C-os melegekkel lehet számolni. Hogy a “maradék” néhány héten mennyire lesznek képesek felmelegedni a kerti medencék a fürdők medencéivel szemben, az más kérdés, de nagyon valószínű, hogy ki kell lépni a kert magányából, ha újra pancsolni szeretnénk.

képek és lead kép: shutterstock

hidegrekordcsúcshőmérsékletKékestető