Április 28. Vasárnap, Valéria

Egyre több az elektromos autó idehaza is

Itthon
2023. augusztus 03. 08:00
null

Az elektromobilitás fejlődik, és bár kétségkívül megvannak a hátoldalai - melyek többnyire az akkumulátorokhoz kötődnek -, a trend megállíthatatlan és összességében fenntarthatóbb közlekedést eredményez, mint a hagyományos üzemanyaggal hajtott autók.

Idehaza egyetlen év alatt 50%-kal nőtt az elektromos autók száma az utakon, ami azt jelenti, hogy jelenleg mintegy 41 400 ilyen járgány fut az utakon. Ezeknek a többsége városon belül, napi 100 km-nél rövidebb távra szolgál, de egyre többször indulunk velük hosszabb utakra, akár külföldre is.

Ahhoz, hogy ezt megtehessük természetesen az is kell, hogy egyre nagyobb számban legyenek jelen a töltőállomások országszerte, illetve világszerte. Egy napi ingázás során ez nem annyira lényeges, hiszen az este alatt szép lassan is fel lehet tölteni az autókat, de a külföldi utazások során már mindenképpen fontos.

Az elektromobilitás terjedésében az is szerepet játszik, hogy már a nagyobb hatótávú autók is szép számmal jelennek meg a használt piacon. Egy 500 km-es hatótávú családi autó ma már sokszor elérhető 9-10 millió forint alatt, ami ugyan messze van még az olcsótól, de lényegesen kedvezőbb a lehetőségi kör, mint 4-5 évvel ezelőtt.

képek és lead kép: shutterstock

üzemanyagközlekedéselektromos autó