Április 27. Szombat, Zita

Tippek a nagy meleg ellen - a légkondin és a ventilátoron túl

Itthon
2023. július 19. 08:00
null

Az extrém meleg ellen védekezni nem új-keletű, hiszen nagy melegek nagyanyáink idejében is voltak. Azonban a hőmérő higanyszála mostanra sajnos sokkal feljebb kúszik, mint akkoriban, és sok praktika egy idő után már nem működik. De akkor mégis mit lehet tenni a légkondin és a ventilátoron kívül?

Éjjel szellőztetni

Ez egy nagyon jó módszer, és tényleg működik. Mikor reggel felébredünk, mindent zárjunk be - bukóra se tegyük az ablakokat - és sötétítsünk be. Ezzel kizárhatjuk a meleget a lakásból, és kellemesen hűvös térbe érhetünk haza a munkából. A gond csak az, hogy az extrém melegeket sokszor követik az úgynevezett trópusi éjszakák, mikor a hőmérséklet nem csökken 20°C alá éjjel sem. Ez ugyan a 35°C-hoz képes alacsonyabb, de a lakás már nem nagyon tud kihűlni, így az éjjeli szellőztetés sem hozza a várt eredményt...

Nedves függöny és társai

Egy gyors függönymosás és a nedves anyag visszaakasztása a karnisra egy darabig nagyon jó megoldás lehet, hiszen a hideg függönyön érkező légáramlat kellemesen hűs lesz. Sokáig azonban ne alkalmazzuk, mert fordított hatást érünk el. A levegő páratartalmának emelkedése ugyanis fokozza a hőérzetet, vagyis bedunsztolódunk a lakásba.

A meleg és a hideg

Hideg ital és meleg takaró? Semmi esetre sem, inkább hideg takaró és meleg ital. Nedvesítsünk be egy kendőt, vagy kis törölközőt, és tegyük a nyakunkba, a bokánk köré vagy a csuklónkra - akár mindenhova egyszerre. Ez segít közvetlenül lehűlni, és kifejezetten gazdaságos megoldás. A meleg italok hatására a test hűteni kezdi magát, így a nagy melegben érdemes kipróbálni ezt a megoldást a jeges innivalók helyett.

Párologtatás

A test úgy hűti magát, hogy elpárologtatja a nedvességet a bőrről. Vagyis, ha egy gyors tusolás után nem töröljük magunkat szárazra, akkor a testünk hűtése kifejezetten hatékony lesz. Ha még egy kis légmozgás is van a környezetünkben, ez a megoldás kifejezetten üdítő tud lenni!

képek és lead kép: shutterstock

hőérzetlakáspáratartalom