Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Kullancsszezon már nem létezik, állandóan gondolni kell a védelemre!

Itthon
2023. július 03. 11:00
null

Már javában tart a kullancsszezon - már ha napjainkban lenne értelme ennek a kifejezésnek. A klímakatasztrófa azonban elintézte, hogy ne legyen, hiszen ennek a vérszívónak mára nem maradt “szezonja”, egész évben jelen van.

A kullancsok alapvetően nem ördögtől való teremtmények, a gondot a fertőzöttségük okozza. A vírusos agyhártyagyulladás, a Lyme-kór, de még tucatnyi betegség köthető hozzájuk. A kullancsok elleni védekezés legjobb eszköze a megelőzés, ami két alappilléren nyugszik.

Egyrészt fizikailag kell megakadályozni, hogy a kullancs a bőrre jusson. Ez a túrák során kivitelezhető, hiszen hosszú ruházat kell hozzá, ami zárt. A zoknit a nadrágra kell húzni, a pulóver vagy hosszú ujjú póló is szorosan zárjon a csuklón, így a kullancs csípés esélye minimális. Mindenképpen alaposan nézzük át a bőrt a túra, kerti játék vagy más szabadtéri esemény után, különös tekintettel a hajlatokra és a hajas fejbőrre is! Ehhez jönnek még a kullancsriasztók, melyeknél hatékonyak a házi szerek is! A Coventry Egyetem kutatói a bergamott, bazsalikom, citronella, szegfűszeg, kakukkfű, levendula, citromos eukaliptusz majoránna és menta illóolajokat találták hatékonynak a kullancsok elriasztásában.

Az illóolajos védelemmel azonban óvatosan! Egyrészt, ezek az olajok nagyon tömények, a többségük hígítatlanul árt a bőrnek! Nagyjából 3%-os oldatot kell belőlük készíteni, amiben a vivőanyag kókuszolaj, de akár illatmentes testápoló is lehet. 6 éven aluli gyerekeknél inkább ne alkalmazzuk és később is ügyeljünk az adagolásra és a bőrreakciókra (a bergamott fényérzékenységet okozhat, így ezt inkább ősszel, ruha alatti területeken alkalmazzuk)!

Ha a csípés megtörtént, az eltávolítást mielőbb oldjuk meg. DE! Ne nyomjuk össze a kullancsot, és ne kenegessük olajokkal, vagy bármi egyéb csodaszerrel. Csipesszel, legjobb esetben kullancskanállal szedjük ki a vérszívót, és lehetőleg őrizzük meg. Ha bármilyen fertőzés jeleit mutatja a megcsípett személy, a kis lényt vigyük magunkkal, hogy könnyebben azonosítható legyen a betegség, és gyorsabban meg lehessen kezdeni a kezelést!

képek és lead kép: shutterstock

kullancsillóolajlevendula