Május 8. Szerda, Mihály

Kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat

Itthon
2023. július 19. 11:00
null

A forró és száraz idő megtette hatását. Nem csak azt, hogy sóvárogva nézzük a légkondicionálót, vagy hogy a jég az egyik legtöbbet forgatott eleme lett a fagyasztószekrényünknek. A növényzet sem viseli jól ezt a meleget.

Ennek megfelelően az ország keleti felén szinte kivétel nélkül tilos tüzet gyújtani - ez alól csak Nógrád és Bács-Kiskun vármegye, valamint Budapest képez kivételt. Pest, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben azonban tilalom van érvényben.

Ez azt jelenti, hogy a külterületi részeken a fásítások és erdők közelében azok 200 méteres körzetében még grillezni sem lehet. A belterületi ingatlanokon ez azért megengedett, de nagy lánggal járó tevékenységet ne folytassunk. A felszálló parázsló zsarátnokok ugyanis akár több 100 métert is utazhatnak a levegőben, és landoláskor ilyen messze is okozhatnak tüzet!

Sőt! Ne feledjük azt sem, hogy a cigaretta nem csak mérgező a természetre nézve, hanem az autóból kihajított csikk – ez egyébként tilos – nagyon könnyen okoz tüzet! A hazai erdőtüzek túlnyomó többségét, több, mint 90%-át pedig emberi hanyagság okozza!

képek és lead kép: shutterstock

tűzcsikkmegyék