Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Hétfő hajnalban minimum hőmérsékleti rekord dőlt Lágymányoson!

Itthon
2023. július 20. 08:00
null

A forró nappalokat még csak-csak elviseli az ember, hiszen nyár van, na meg a klímakrízis is jelentősen beleszól a képletbe, ráadásul, ha nagyon kell, ott az árnyék, végső esetben a légkondi. De az éjjeli forrósággal szemben nemigen tudunk mit tenni.

A trópusi éjszakák, vagyis amikor az éjjeli minimum hőmérséklet sem csökken 20°C alá, kifejezetten megterhelőek, hiszen nem tudjuk magunkat rendesen kipihenni, ingerlékenyebbek, dekoncentráltak leszünk. Igaz, a légkondi ilyenkor is segít, azoknak, akik rendelkeznek vele, de a többiek számára az éjjel jelentené az enyhülést a nappali forrósággal szemben, és ilyenkor ez bizony elmarad.

A városokban a helyzet még rosszabb, hiszen itt a hősziget-hatás is érvényesül. Ezt láthattuk, érezhettük Lágymányoson is. A budapesti városrészben ugyanis hétfő hajnalban megdőlt a napi minimumhőmérséklet rekordja, ráadásul közel 1 egész Celsius-fokkal!

Hétfő hajnalban a legalacsonyabb hőmérséklet, amit Lágymányoson regisztráltak 24,5°C volt, ami messze van a pihentető 15-18°C-os éjjeli ideális hőmérséklettől. A klímánk változása miatt azonban érdemes számolni a trópusi éjszakák jelentkezésével, mert egyre többször lesz részünk bennük...

képek és lead kép: shutterstock

hőmérsékletrekordhajnal