Április 27. Szombat, Zita

Füst a légkörben - Kanadából hazánkba is elért...

Itthon
2023. július 13. 08:00
null

Tombolnak az erdőtüzek Kanadában, és sajnos nem csak intenzitásuk nem hajlandó csitulni, hanem a kibocsátott hatalmas mennyiségű füstnek sem lehet megálljt parancsolni. A szennyezés a troposzférában terjedve hazánkat is elérte.

Várható volt, hogy a Kárpát-medence is érintett lesz a helyzetben, hiszen Nyugat-Európa több országa felett is észlelték már az amerikai kontinensről érkező füstöt. Most már idehaza is jól láthatóvá vált, különösképpen hajnalban és naplemente idején.

Azon túl, hogy szép, bár kissé kísérteties látványt nyújt a füst, egyelőre más gondot nem okoz. A terjedése 8-15 km-es magasságban zajlik, mozgását és talajszint feletti magasságát pedig az itt zajló meteorológiai jelenségek befolyásolják.

Ha a füst eléggé felhígul, és lejjebb sem igen jön, akkor tulajdonképpen hatást nem gyakorol a levegő minőségére. Ha azonban leereszkedik, akkor bizony már ront a levegőminőségen - és talán segít megérteni azt is, hogy hiába történik egy adott esemény tőlünk több ezer kilométerre, az bizony hatással lehet ránk is, vagyis nem legyinthetünk rá azzal, hogy “ugyan, ez nagyon messze történik...”

a képek illusztrációk

képek és lead kép: shutterstock

füstlevegőKanada