Május 5. Vasárnap, Györgyi

Extrém magas UV sugárzás, 10 perc és pirul a bőr!

Itthon
2023. július 18. 14:00
null

Bár hétfőn egy kis hidegfront igyekezett enyhülést hozni a kánikulába, a hőségriadó szerdáig kitart, vagyis az extrém meleg nem enyhül, csak a hét második felében, és akkor sem sokkal lesz hűvösebb. A meleg azonban nem minden.

A forróság mellé ugyanis extrém magas UV értékek is csatlakoznak, ami azt eredményezi, hogy az érzékeny bőrűek már 10 perc alatt leéghetnek a napon a déli órákban. Ez az időszak így inkább az árnyéké legyen!

Ha elindulunk otthonról, már előtte kenjük be magunkat fényvédő krémmel. Ha ez nem lehetséges, vagy nem szívesen használunk ilyen készítményt, akkor hosszú, világos színű, könnyű anyagú ruházattal és kalappal védekezhetünk a Nap ellen.

A leégés azonban csak az egyik veszély. A 35°C feletti értékek még rosszabbak lehetnek a városokban a hősziget hatás miatt, vagyis a hidratálás kiemelten fontos. Ha pedig a földön fekve találunk valakit, az illető nem feltétlen részeg, a hőségtől is rosszul lehet. Semmi esetre se menjünk el mellette, hívjunk egy mentőt, ezzel életet menthetünk!

képek és lead kép: shutterstock

bőrnapmagas uv