Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Egyre kevesebbszer ülünk autóba

Itthon
2023. június 11. 11:00
null

Hogyan alakul át az emberek közlekedési kultúrája? Hogyan vehetőek rá az emberek arra, hogy környezettudatosabban közlekedjenek a nagyvárosokban, amivel nem csak a szmog, hanem a nyári hőszigethatás is kikerülhető?

Nem, nem azzal, ha az állam erősen támogatja az elektromos autóra váltást - bár tény, hogy ez is igen sokat számít. A megoldás még csak nem is direkt érkezik, hanem a gazdasági folyamatok következményeképpen: olyan drága a benzin, hogy az emberek inkább váltanak.

A fővárosban az adatok alapján a biciklis közlekedés egyre népszerűbb, egyre többen kapnak a kétkerekűre, amit ösztönöz az is, hogy a bicikliút-hálózat is fejlődik. Ez pedig kifejezetten jó, hiszen a kevesebb autó mindenki számára egészségesebb környezetet teremt, a tekerés pedig ezt csak tovább fokozza.

A biztosítók adatai alapján az autóhasználat jelentős mértékben szorul vissza, ami nyilván csak időleges, míg a benzin ára ilyen magas. Ugyanakkor egy remek alkalom arra, hogy meglássuk: jóval olcsóbban is lehet közlekedni, és ezért a legtöbb esetben nem is kell olyan sok dolgot beáldozni...

képek és lead kép: shutterstock

szmogautókörnyezetközlekedés