Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Bio fűnyíróra vált a Mechwart-liget egy része

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ha érkezik a tavasz, akkor érkezik a fűnyírók szezonja is. Ez nem csak hangos, hanem benzingőzzel is bőven jár, hiszen sok olyan terület van, ahol az elektromos megoldásokkal még nem tudnak – vagy nem akarnak - élni. De még ha elektromosra is váltana mindenki, az áram megtermelése sajnos továbbra is jelentős károsanyag-kibocsátással jár.

Bécs példáját alapul véve meg lehet ezt oldani másképpen. Sőt, ne is menjünk Bécsbe, menjünk csak a közeli tanyára, ahol a fűnyíró sok esetben ismeretlen fogalom, legalábbis nagy területen biztosan nem használják. Erre ott vannak az állatok. A kecskék is szívesen legelik a harsogóan zöld füvet, de a birkák az igazi fűnyíró szakértők, mivel kifejezetten rövidre rágják a zöldterületet.

A II. kerületben pedig úgy gondolták, miért is ne lehetne mondjuk a Mechwart-ligetben alkalmazni ezeket a négylábú fűnyírókat? Oké, nem éppen csendesek, de azért mégsem a motor berregését hallgatja az ember, és a benzingőz is kiiktatható az egyenletből. Ráadásul a kerület kettő az egyben elgondolással élt: a MEKKvárt névre keresztelt eseményen a Barka Állatsimogató jószágai kaptak teret, így a gyerekek is örülhettek. Ezek az állatok ugyanis megszokták a simit, így zavartalanul legeltek, miközben apró kezek szorgosan simogatták a gyapjas hátakat.

A kezdeményezés több, mint jó! Nyilván nem lehet mindenhol alkalmazni, hiszen a természetes trágyázási folyamat miatt sokszor kellemetlen helyzet alakulna ki, de a lehető legtöbb zöldfelületet így kell, vagy kellene kezelni. Ezzel nem csak jelentős károsanyag-kibocsátás takarítható meg, de a birkák miatt a biodiverzitás is megnő, több lesz a rovar, több a csicsergő madár, szebb, élettel telibb a környezet. Ráadásul mindenki jól jár: a birka jól lakik, a természet megmarad, a benzin meg nyugdíjba mehet. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, így a tér egy részét innentől a birkák segítségével tartják majd karban!

képek és lead kép: shutterstock