Július 27. Szombat, Liliána, Olga

A második legenyhébb tél van mögöttünk

Itthonmelegtélfagyhidegtavasz
2023. április 06. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A téllel kapcsolatosan kissé átverve érezhetjük magunkat, hiszen havat csak mutatóba láthattunk, és a komoly fagyok is elmaradtak – vagy inkább átvándoroltak tavaszra. Lassan ott tartunk, hogy a tavaszi hónapokban többet kell kapargatni az autót reggelente, mint télen.

Az enyhe tél nem csak érzésre volt meg, ugyanis az OMSZ adatai alapján a mögöttünk álló tél a mérések kezdete óta a második legenyhébbre sikerült. Január 4,5%C-os pozitív anomáliával zárta a méréseket.

A rekorder sem volt tőlünk olyan távol, hiszen csak 2006-2007-re kell visszamenni, amikor ugyancsak nem láthattunk túl sok havat, és a fagyok is elkerülték hazánkat, legalábbis többnyire. Most azonban egy másik rekord is született.

Az idei január 1901-óta a legcsapadékosabb januári hónap volt. Ennek alapvetően nem annyira örültünk, holott hatalmas szükség volt a csapadékra, hiszen a nyári aszályok után a vizet úgy nyelte a talaj, mint kacsa a nokedlit. Most pedig nem állunk rosszul, az aszály megszűnt, de a nyári hónapok azért ebből a szempontból nem kecsegtetnek túl sok jóval...

képek és lead kép: shutterstock