Június 21. Péntek, Alajos

3 tuba nyújtózott az égből Budapest környékén hétfőn

ItthonvihartubatornádóBudapest
2023. április 26. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem csak kedden, hétfőn is el-eleredt az eső több felé is az országban. Sőt, a hétfői napon több kecses, éjsötét fellegeket felvonultató szupercellával is találkozhattunk, ezek közül pedig a főváros környékén is megjelent egy.

Azon túl, hogy megjelent, gyenge záporokat és zivatarokat is eregetett magából, de még ez sem lenne ok arra, hogy különösebben foglalkozzunk velük. Azonban az már igen, hogy ezekből a fellegekből legkevesebb három tuba is elindult a talaj irányába.

A tubák önmagukban nem veszélyesek - azt viszont nem állítanánk, hogy nem ijesztőek -, de ha sikerül földet érniük, akkor tornádó formájában pusztításba is kezdhetnek. A tubák Szigetszentmárton, Adony és Fót környékén nyújtóztak.

Hazánkban a tornádók igen ritkán képződnek és szerencsére akkor sem okoznak komolyabb károkat. 2021-ben összesen 6 tornádót figyelek meg a szakemberek, ezzel szemben összesen 26 tuba alakult ki hazánkban. A klímaváltozás hatására szélsőségessé váló időjárási jelenségek közt ezek a tételek is szerepelnek, így mindenképpen számolni kell velük.

A képek illusztrációk. Képek és lead kép: shutterstock