Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Tömegszerencsétlenség idehaza, aminek oka többek közt a klímaváltozás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Szombaton, március 11-én az M1-es autópályán egy olyan porvihar alakult ki a Herceghalomhoz közeli szakaszon, mely 42 jármű ütközésével járó tömegszerencsétlenséget okozott. A porvihar azonban ilyenkor nem jellemző.

Hogy akkor mégis hogyan lehetséges az, hogy ilyen jelenség ekkora károkat okozott? Nos, a probléma összetett, a közlekedési bajoktól kezdve problémás a mezőgazdasági gyakorlat is, hiszen a talajtakaró növények nélküli táblák kiszáradnak.

Azonban mindenképpen meg kell említeni azt a jelenséget, ami hazánkat is egyre nagyobb mértékben érinti, ez pedig a klímakatasztrófa. A tavasz jellemzően a vízé, ilyenkor a hóolvadás, a belvizek, jeges áradatok a jellemzőek, legalábbis azok voltak.

Néhány éve ez a trend sajnos fordulóban van, ami komoly figyelmeztetés, hiszen a tavaszi időszakban is kiszárad a talaj felső rétege. Ez előrevetíti azt is, hogy a nyár során a helyzet akár jelentős mértékben is romolhat, ami mind a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, a közlekedésbiztonság és sok már aspektus vizsgálata során is aggályokat vet fel.

képek: MTI-Lakatos Péter

lead kép: Police.hu