Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Nem akarunk a porviharok országa lenni?

null

Itt lenne az ideje annak, hogy elhagyjunk egy réges-régi, remekül bevált módszert, ez pedig a szántás, vagyis a talaj átforgatása. Bár valóban nagyon sokat köszönhetünk neki, de az idők és a lehetőségek változnak - ahogyan a feltételek is -, ezért mostanra ez a módszer már inkább hatalmas károkat okoz.

Fura? Nos, igen. Bár igen sokan kitartanak e mellett a lehetőség mellett, sajnos az is igaz, hogy a talaj állandó megbontásával utat engedünk annak eróziójához is. A víz és a szél elkezdi elhordani a termőréteget, mely elveszik, nem kapjuk vissza. Ez a tendencia pedig ijesztő méreteket ölt, hiszen a földművelés kezdete óta a termőrétegnek már csak a 20%-a maradt meg... csak idehaza tavaly egyetlen év alatt 8,6 millió hektárról 8,2 millió hektárra csökkent a termőföldek mérete, és ennek oka az erózió. Az EU ugyan kezdeményezett lépéseket a talaj védelmével kapcsolatban, de jó lenne mielőbb megtenni a szükséges intézkedéseket, hiszen olyan katasztrófák kialakulásához vezet a mostani gyakorlat, az aszály és a szél együttese, mint az M1-en bekövetkezett halálos tömegbaleset, melyet még sok porvihar követett a következő napokban is.

De akkor merre? Azt már tég tudjuk, hogy a nagytáblás mezőgazdasági gyakorlat nem jó. Élelmezési szempontból igen, de a talaj megőrzése, a vízmegőrzés, vagy éppen a vegyszerezés, műtrágyázás szempontjából biztosan nem, és ezek hozadéka többek közt az is, hogy az élelemiszer növényeink beltartalma, azaz ásványi anyag, nyomelem és vitamintartalma egyre csak csökken, nem is kis mértékben - ez pedig magával hoz egészségügyi hatásokat is.

A változás, változtatás tehát szükésges, és jó irány lehet az erdősávok létrehozása, melyek megkötik a talajt, védik a földeket és a környezetet a szél romboló hatásaitól. Szintén jó irány a kisebb táblák kialakítása, a mozaikos tájszerkezet visszaépítése. A talajmegőrzés érdekében azonban a talajforgatást szinte biztosan el kell engedni, és gondoskodni kell arról is, hogy a földet állandóan takarja növény, illetve a talajélet helyreállítása is elengedhetetlen!

képek és lead kép: shutterstock