Április 20. Szombat, Tivadar

Ne égessük a zöld-hulladékot, a hónapban már 543 tűzesetet okozott!

Itthon
2023. március 18. 11:00
null

Lassan, de biztosan érkezik a tavasz, ezzel együtt pedig a kerti munkák. A tavaszi időszak, főleg az első napok pedig a takarításról szólnak. Az összegyűjtött gallyak, kiszedett, elszáradt növényi részek és sok egyéb kerti zöld-hulladék pedig még most is égetésre kerül. Holott ez az egyik legrosszabb, amit csak tehetünk vele.

Vannak helyzetek, mikor a tűz elkerülhetetlen. A fertőzött növényi részek megsemmisítésének ez az egyik legjobb módja, de ha ilyen probléma nincs, akkor csak értékes tápanyagokat pazarlunk el. Egy komposztáló felállítása az égetést is szükségtelenné teszi - főleg, ha egy ágaprítóval is kombináljuk. Ha pedig erre nincsen lehetőség, akkor a takarítás során összegyűlt zöld-hulladékot el is szállítják, hogy központilag komposztálják azt.

Itt kel megjegyezni és erősen kiemelni, hogy a zöld-hulladék égetése bizony jelentősen szennyezi a környezetet, nem utolsó sorban pedig tilos! A helyi önkormányzatok meghatározhatnak bizonyos időszakokat, amikor lehetőséget adnak a zöld-hulladék égetésére, de ha ilyen nincs, akkor a füstölés is lehetetlen!

Csak ebben a hónapban 543 kültéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Ezeknek a tüzeknek a többsége - melyek összesen mintegy 603 focipályányi területet emésztettek fel – a zöld-hulladék égetésre vezethetőek vissza. Ha már mindenképpen égetni akarunk, legalább megfelelően készüljünk fel. Szélcsendes időt válasszunk, ne rakjunk hatalmas máglyát, és a tűz mellett legyen olyan szerszám, amivel kordában lehet tartani, illetve a tűz eloltásához elegendő víz vödörben, vagy akár közvetlenül a slag is oda lehet készítve.

Mindezzel együtt nádast, tarlót égetni továbbra is szigorúan tilos! A tűzgyújtás a kerten kívül pedig kizárólag a kijelölt tűzrakó helyeken lehetséges, olyan méretben, amit még könnyen és biztonságosan el tudunk oltani!

képek és lead kép: shutterstock

égetésfüstkertemberszennyezés