Május 23. Csütörtök, Dezső

Hajnali fagyok - rombolás a kertekben

null

Nem szerencsés a tavaszi hideg, egészen pontosan a tavaszi fagy, pedig sajnos elég sokszor találkozunk vele. Ez most, márciusban sincsen másképpen, az elmúlt napok hajnalai igencsak csípősre sikerültek.

Már kedden sem úsztuk meg, hogy reggel kapargassuk az autót, de szerda hajnalra szinte mindenhol fagyott. A szélvédett, fagyzugos helyeken pedig a hőmérő higanyszála egészen -10°C-ig zuhant, ami túl van a “kellemetlen” kategórián...

Az autó kapargatása, vagy a télikabát előcibálása a szekrényből nem igazán megterhelő dolgok, bár nem szeretjük már tavasszal. A fagy azonban a növényekre is komoly hatást képes gyakorolni, kiváltképp akkor, mikor azok éppen virágoznak.

A dísznövények esetében ez jó esetben “csak” annyit eredményez, hogy kevesebb ideig csodálhatjuk a szépséges színeket, de a gyümölcsfák esetében ennél nagyobb lehet a kár. A kajszibarack jó eséllyel már túl van a virágzáson, de sok őszibarack fajta éppen most bontja szirmait. A fagy hatással lehetett a szilva, illetve a som termésére is.

képek és lead kép: shutterstock