Április 28. Vasárnap, Valéria

És újra összeáll a bolygók sora...

Itthon
2023. március 23. 08:00
null

Nagyjából egy hónappal ezelőtt azok, akik nem követték a híreket, döbbenten, kissé félve fedezhették fel az esti égbolton, hogy a Hold mellett két igen fényes pont is megmutatkozik, ráadásul egyvonalban.

Akkor a Jupiter – Hold - Vénusz hármas tűnhetett úgy, mintha valami természetfeletti fényjelenség lenne, holott nem erről van szó, pusztán egy látványos bolygóegyüttállást figyelhettünk meg. A természet pedig kegyes, újabb látványossággal készült.

A nagy hármas ugyanis újra összeáll, igaz, a hold karcsú arcát mutatja majd nekünk, de ez a látványosság értékét kicsit sem csorbítja. Március 23-án, azaz ma este 18:30-tól figyelhetjük meg az együttállást.

Pénteken pedig egy negyedik bolygó, az Uránusz is csatlakozik a tánchoz, pontosabban váltja a Vénuszt a sorban. A Hold ekkor már kitakarja a szerelem istennőjéről elnevezett égitestet, de cserébe érkezik a harmadik legnagyobb átmérőjű bolygó a Naprendszerből, mely nevét Uránoszról kapta, aki az atyja Kronosznak, aki Szaturnusz görög megfelelője, az ég ura. Megpillantásához azonban sajnos távcsőre is szükségünk lehet, mivel messze nem annyira fényes jelenség lesz, mint a Jupiter.

képek és lead kép: shutterstock

VénuszbolygóUránuszegyüttállásHold