Június 22. Szombat, Paulina

Durva volt a szél, károkat is okozott hétfőn

Itthonviharklímakárfaszél
2023. március 29. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Mintha nem kedvelne bennünket az időjárás. Amikor egy kicsit felcsillantja a tavasz, sőt, akár a nyár hangulatát, érzéseit, a simogató napsugarakat, utána egy hatalmas pofon következik. Egy székkel. Ami vasból van.

Jelen esetben ráadásul két ilyen pofon is ért minket. Az első, hogy a pénteki nyári nap után kedd hajnalban már az autóról kapargattuk a zúzmarát, és ezt tettük szerda hajnalban is, hiszen néhol -10°C -ig zuhant a hőmérő higanyszála.

A fagy kicsit sem tesz jót a tavaszi ébredezésben kótyagos kertnek, de a mezőgazdaságnak sem, és akkor még csak nem is beszéltünk a szélről, amivel meglepett bennünket az időjárás hétfőn. A heves széllökések fákat csavartak ki és több felé okoztak rövidebb áramkimaradásokat is.

A szélerősség néhol a 120 km/h-át is megközelítette, egészen pontosan 118,8 km/h-át regisztráltak Kab-hegyen, ez pedig új országos csúcs! A fővárosban is 95 km/h feletti lökésekkel lehetett számolni, ez a János-hegyen egészen 115,2 km/h-ás értékig fajult, ami új fővárosi csúcs. Ez pedig vitte, amit csak tudott, a rózsalugasoktól a teregetett ruhán keresztül a komplett ruhaszárítóig, mindent. A forgalom is megérezte az erős szelet, a Kőröshegyi Völgyhídon 80 km/h-ás forgalomkorlátozást kellett bevezetni.

képek és lead kép: shutterstock