Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Átalakulóban a magyar gyümölcsösök?

Itthon
2023. március 06. 14:00
null

Egyre többször szembesülünk azzal a ténnyel, hogy a tél tulajdonképpen kimarad. Lehet, hogy kapunk némi havat, egy-egy napig akár komolyabb fagyokat is, de a régi nagy hidegek mostanra már csak az emlékeinkben élnek. Ezzel szemben a húsvéti nyúl egyre többször kénytelen síléceket kötni, ha tojásokat akar elrejteni a behavazott kertben.

Ezzel nekünk, embereknek többnyire az a bajunk, hogy már nagyon elegünk van a szürkeségből, a lehangoló télből, ezért nem szeretjük, amikor a tavaszba újra betoppan a fehér szakállú tél. Azonban a környezetünkre ennél lényegesen komolyabb hatást gyakorol az átalakuló klíma.

A hazai gyümölcsösökben lesz a leggyorsabban tetten érhető az a kényszer, hogy változzunk, alkalmazkodjunk. Nagyon sok fajta esetében ugyanis a megfelelő virágzáshoz és a stabil terméshozamhoz bizony kell a fagy, nélküle a termelés erősen bizonytalanná válik. A tudósok és nemesítők éppen ezért keresik a megoldást.

Persze könnyű lenne azt mondani, hogy irány a narancs és a citrom, mert itt még nem tartunk, de az is igaz, hogy évekig zsinórban kieshet a termelő bevétele, mert a fái elfagynak a késői télben, vagy nem kapnak elég hideget a megfelelő terméshozam eléréséhez. Ez pedig az élelmiszer-biztonságra is igen nagy hatást gyakorol.

Egyszerű, pláne gyors megoldás nincsen. Leginkább akkor tudunk alkalmazkodni a kialakult helyzethez, ha mindenre felkészülünk, az enyhe, hó és fagymentes telektől a fagyos, hosszú havas hónapokig, hiszen jelenleg mindkettőre mutatkozik esély. Igaz, hogy minden körülményhez alkalmazkodni csak akkor lehet, ha csökkentjük az egyes lehetőségek terméshozamát a növények ritkításával és más növények telepítésével, cserébe azonban a hozam sokkal stabilabban számolhatóvá válik. A klímaváltozás pedig itt van, alkalmazkodni tehát kénytelenek leszünk.

képek és lead kép: shutterstock

klímagyümölcsnövényemberlehetőség