Május 21. Kedd, Konstantin

Végre megnyílik az út a hazai szélenergia kihasználás terén

Itthon
2023. február 20. 08:00
null

A napelemes energiatermeléssel kapcsolatosan az egyik legbanálisabb kifogás az volt, hogy éjjel nem süt a Nap, pedig energiára akkor is szükségünk van. Ezt pedig remekül ki lehetne küszöbölni a szélenergiával, csak hát hazánk a világon egyedülálló módon blokkolta a szélerőművek építésének lehetőségét, mikor 12 km-ben határozta meg azt a távolságot, amennyire a legközelebbi településtől lehetnek.

Ezt most a kormány fel fogja oldani, pontosabban csökkenteni fogja, mivel ez az egyik feltétele annak, hogy az Uniós felújítási alaphoz hozzáférhessen (nem csak a védőtávolságot kell módosítani, számos más rendelkezésen is finomítani kell). De ez vajon azt jelenti, hogy mostantól folyamatosan zümmögést lehet hallani?

Nos, nem. Az egyik legutolsó szélerőműpark Ikervár közelében épült fel, egészen pontosan 600 méterre az utolsó épülettől. A polgármester pedig elmondta, hogy bár egy - két szeles napon lehet hallani a lapátok munkáját, de ez se nem zavaró, se nem hangos. Pej Zsófia, az Energiaklub progravezetője azt is elárulta, hogy a turbinák 500 méteres védőtávolkságán belül a megengedett általuk keltett zajszint nem haladhatja meg a 60 decibelt – ez pedig egy elektromos fogkefe hangjának felel meg.

Vagyis a hanghatással sem lehet gond. Az, hogy esztétikailag mi a megfelelő, más kérdés, de ez szubjektív, így most nem is foglalkoznánk vele. A termelési lehetőségekkel annál inkább. Hazánkban ugyanis a szélcsendes időszakokkal is számolni kell. A szakemberek 6 év adatait elemezve arra jutottak, hogy hazánkban a leghosszabb szélcsendes időszak mintegy 3,6 napnyi időt ölel fel. Összességében a hazai szélenergiatermelés kiesése - vagyis amikor egyáltalán nem termeltek energiát a lapátok - a hat év alatt összesen 30 óra volt...

képek és lead kép: shutterstock

klímaszabályozásbefektetésenergiamegújulószél