Június 14. Péntek, Vazul

Dorottya fagyott - de szerdára sem jutott enyhe reggel

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Január-február, itt a nyár - tartja a mondás, és bár nagyon szeretnénk hinni benne, a február eleje nem éppen ebbe az irányba mutat. Igaz, az utóbbi években jellemző, hogy akkor jön a hő és a fagy, mikor már kezdünk reménykedni a tavasz érkezésében.

kép: foxweather.com

Február bár az utolsó téli hónap, és szeretünk róla úgy gondolkodni, hogy pikk-pakk vége is van, ez azért nem igaz, hiszen a tél most húzott bele, tulajdonképpen először. Ezt a hajnali fagyokon is jól láthatjuk és érezhetjük.

Szerda reggel több helyen is -15°C körüli hőmérsékleteket lehetett mérni, ami azért már egy kicsit sem emlékeztet a tavasz közeledtére, főleg akkor, mikor jegesedő ujjakkal kapirgáljuk a jégvirágot a szélvédőről.

kép: farmersalmanac.com

A jó hír azonban az, hogy bár most valóban csípős az idő, de hétfő Dorottya napja volt, ami pedig a népi hagyományban is említésre kerül. Ha Dorottya fagy, akkor a tél nemsokára eltűnik, és Dorottya bizony erősen fagyott. Ráadásul a hét második felében felmelegedésre lehet számítani, így remélhetjük, hogy Dorottya beváltja ígéretét.

kép: dcnewsnow.com

lead kép: blogs.northcountrypublicradio.org