Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Naponta érkezik hazánk több területére a havi csapadékmennyiség

Itthon
2023. január 19. 14:00
null

Ha nyáron és ősszel hiányoltuk az esőt, akkor most az időjárás igyekszik pótolni, amit eddig elmulasztott. Az, hogy napok óta esik nem csak a kedvünkre nyomja rá a bélyegét, hanem kellemes, hasznos összetevői is vannak.

A mezőgazdasági és vízügyi szakemberek kifejezetten nagy örömmel fogadják az igencsak nagy mennyiségben érkező esőt, sőt, szívük szerint a kiadós csapadékot még napokig élveznék, hiszen a tavak és folyók vízállásának jót tesz – sokszor akár túlságosan is “jót”.

A lakosság számára azonban az eső már finoman szólva egy kissé sok. Átlagosan január hónapban mintegy 33 mm csapadékkal lehet számolni, ez azonban most sok településen naponta érkezik, ráadásul nem is csak egy-egy alkalommal.

Január 17-én is több terület kapott a nyakába 30 mm feletti csapadékmennyiséget, ami pedig az elmúlt napok esőzéseivel összevetve igencsak sok. Bár a gazdaságnak, a vizeink állapotának és a természetnek jót tesz a sok eső, a belvíz mértékét is egyre jobban növeli, ez pedig sok esetben problémás lehet.

képek és lead kép: shutterstock

vízesőfolyóesőzéscsapadék