Június 24. Hétfő, Iván

Most éjjel nézzen fel az égre!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ritka, messzi vándor érkezik a bolygónkhoz. Foglalkoztunk már azzal az üstökössel, mely nemsokára egészen közel halad majd el a Föld mellett, de most érdemes ismét elővenni a témát, hiszen a megfigyelése most időszerű.

kép: ptobservatory.com

A C/2022 E3 (ZTF) névre keresztelt üstökös igazi kuriózum, már csak ezért is érdemes vetni rá egy pillantást, na meg azért, mert kifejezetten szép látvány. Már persze csak akkor, ha elég tiszta az ég, de erre most némi esély mutatkozik.

Az égi jelenés utoljára akkor mutatta meg magát, mikor még a neandervölgyi ember is megcsodálhatta, most azonban kis szerencsével szabad szemmel is látható a téli égbolton. Vagyis, ha vállalja a csípős hideget, igen ritka látványban lehet része.

kép: orbit-viewer-snapshot-5

A legközelebb, mindössze nagyjából 44 millió kilométerre február 1-én halad majd el a bolygónk mellett, de a látványa azért tovább megmarad, bár mozgása ezen a napon lesz a leglátványosabb. Ez az üstökös több szempontból is különleges, nem csak azért, mert ennyire ritkán látogat meg bennünket. A Travelo.hu-n egy kicsit részletesebben is megismerheti, hogy mikor látható a jelenés, és hogy pontosan miért is olyan különleges egy ilyen üstökös és az, hogy ennyire tisztán lehet látni.

kép: eu.fayobserver.com

lead kép: news.italy24.press