Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Talán-talán jövő héten érkezik a tél is...

null

Most, hogy közeledünk advent harmadik vasárnapjához nagyon is aktuális lesz a kérdés, hogy mikor láthatunk végre havat? Persze ha a hegyekbe kirándulunk, akkor akár holnap, de sajnos az is előfordulhat, hogy elég sokat kell ehhez sétálni.

Ha az ablakon kinézünk, esőt látunk, a hírekben pedig 10°C-ot is meghaladó nappali hőmérsékletekről beszélnek a hétre, így a havazás valószínűsége holtan rogy össze. A melegnek és az esőnek az okozója egy mediterrán ciklon, egészen pontosan annak előoldala.

Azonban a helyzet változik, hazánk lassan, de biztosan átkerül a ciklon hátoldalára, ahol az időjárás is jelentősen eltér a mostanitól. Igen, van esély a télies fordulatra, persze fenntartva azt, hogy az előrejelzés ilyen hosszan bizonytalan, főleg, ha egy mediterrán ciklon is beleszól az egyenletbe.

Mindenesetre a hét végére jó eséllyel érkezik jelentős lehűlés, ami a jövő hét eleji csapadékot hó formájában is öntheti ránk, méghozzá országszerte, vagyis most nem csak a hegyekben számíthatunk fehér lepelre.

képek és lead kép: shutterstock