Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Lesz itt minden: havazás, eső, hófúvás, szél hideg és enyhe idő is

Itthon
2022. december 09. 08:00
null

Nos, úgy tűnik, a gyerekek imái meghallgatásra kerültek, és a hét végén - jövő hét elején valóban érkezhet némi hó. Bár sok felnőtt ennek annyira nem fog örülni, a havazásnál lesz rosszabb részlete is az előttünk álló időszaknak.

Újra mediterrán ciklon érkezik a térségünkbe, ez pedig újra sok csapadékot eredményez. Nem csak arról van szó, hogy gyakorlatilag az egész országban áztatja majd a talajt az eső, ez néhol havazásba, sőt, hófúvásba is átválthat.

A szél is erős lesz, 70-80 km/h körüli értékeket fog produkálni, sőt, néhol a 90 km/h-ás sebességet is elérheti majd, ez pedig már bőven a kellemetlen kategóriában mozog. Csapadék tekintetében pedig több terület akár 50 mm-t is meghaladó mennyiséggel számolhat.


A tartós, megmaradó havazás ezúttal is inkább a hegyekre lesz jellemző. A Bakony vagy az Északi Középhegység ebből a szempontból a legszerencsésebbek, itt ugyanis akár 10 cm hó is hullhat. Hőmérséklet tekintetében furcsa helyzetek is adódhatnak, mert amíg északon a fagypont alá süllyed a hőmérő higanyszála napközben is, délen akár 10°C feletti hőmérsékleteket is mérhetünk majd.

képek és lead kép: shutterstock_

esőmeleghófúváshideghavazás