Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

December 10-én új országos napi csapadékrekord született idehaza

Itthon
2022. december 13. 14:00
null

A szerencsések vasárnap hajnalban, de még nap közben is igazi téli hangulattal találkozhattak. A szobában bekuckózva, forró teát szürcsölve lehetett figyelni a havazást, és hallgatni a gyerekek kacagását, akik hóembert és hóangyalt építettek a fehér lepelben.

Az ország déli részén azonban eső érkezett hó helyett, azaz maximum a sárban cuppogó léptek zaját lehetett hallgatni a bosszús, dolgukra igyekvő emberek talpa alól, ami azért nem annyira szívderítő, mint a hó ropogása.

Az érkező eső több helyen is elérte a havi átlagmennyiséget, de emellett napi rekordokat is döntött, mind országos, mind helyi szinten. Budapesten például egy 1946-os rekord dőlt meg. Az akkori 20,4 mm-es mennyiséget váltotta az idei december 10-én érkező, Pestszentimrén mért 27,9 mm.

1976-ban Murakeresztúr állította be az országos rekordot, akkor 51,1 mm csapadékot regisztráltak a műszerek. A december 10 azonban most Szarvason és Mezőtúr Pusztaperes külterületén is 62,3 mm-t regisztráltak, ami új országos rekord ezen a napon.

képek és lead kép: shutterstock

esőországoscsapadékBudapestrekord