Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Nem mindig a standby a legnagyobb mumus!

Itthon
2022. november 07. 14:00
null

A spórolás az elszálló energiaárak miatt egyre fontosabb, így egyre többek igyekeznek valamilyen jó megoldással előállni ebben a témában. A szigetelés kivitelezése pénzkérdés, és mivel jellemzően abból van a legkevesebb, így más irányba fordulnak az emberek, ha van rá lehetőségük.

Persze a szigetelés terén is igyekeznek az emberek mindent megtenni, nagyszüleink trükkjeit alkalmazva a “zoknikígyóval” mely az ablak előtt kap helyet, hogy valamennyire szigetelje azt, vagy a nagy és nehéz függönyökkel, melyek az ajtó elé akasztva igyekeznek javítani a szigetelésen.

kép: shutterstock

A legnagyobb mumus a spórolás kapcsán a készenléti üzemmód, ami azonban nem minden esetben jelent irgalmatlan fogyasztást. A modern tévék például elenyésző energiát fogyasztanak kikapcsolt állapotban, de még a modern töltők sem jelentenek igazán gondot ebből a szempontból (a modern tévé fogyasztása standby üzemmódban maximum 0,5 watt, a töltők jellemzően 0,1 – 0,2 watt óránként). A mikró, vagy a hangfalak, soundbarok, hangprojektorok azonban igen. Ezeket érdemes kihúzni a dugaljból, ha épp nem használjuk.

Ugyan ez igaz a szórakoztató elektronikus eszközök esetében szinte mindenre, konzolokra, számítógépekre, monitorokra, ezek fogyasztása kikapcsolt állapotban is elég nagy. Talán a legegyszerűbb módszer, ha azonosítjuk, mely kismegszakító mely gépekhez tartozik, és mikor elhagyjuk a lakást, lefekszünk vagy elutazunk, akkor ezeket lekapcsoljuk, így a fogyasztás kikerülhető - viszont figyeljünk, hogy a hűtő, kazán és hasonló eszközök áramellátása folyamatos legyen.

Az otthon töltött időben sem kell mindennek bedugva lennie, csak annak, mit éppen használunk. A tabletek, telefonok, laptopok akksija lehetővé teszi a használatukat folyamatos áramellátás nélkül is, ezt használjuk ki, hiszen bedugva a fogyasztásuk jelentős.

Jó megoldás lehet - bár beruházást igényel - ha olyan dug-aljakat alkalmazunk, vagy kiegészítő eszközöket szerzünk be, melyek időzítő kapcsolóval rendelkeznek, vagy van rajtuk egy kapcsoló, így egyetlen mozdulattal lehet áramtalanítani az adott eszközöket.

képek és lead kép: shutterstock

pénzrezsielektromosságenergiaspórolásstand by