Június 13. Csütörtök, Anett

Itt az ideje újragondolni, van-e létjogosultsága a katonásan ápolt gyepnek idehaza a klímaváltozás tükrében

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Itt van az ősz, végre vége az aszályos időszaknak, el lehet kezdeni a kármentést a kertekben, de akár a fejünket is foghatjuk az irgalmatlan vízszámla láttán. Ez pedig azokra, akik szép, dús, haragoszöld ápolt gyepet igyekeznek fenntartani, fokozottan igaz.

Azonban ismernünk kell a gyepek titkát, hogy mitől is lesz igazán szép és kiváló minőségű a gyep. Ehhez egy angol mondás szolgáltatja az alapot, miszerint a gyönyörű gyep titka a 800 évnyi angol eső. Ebből jól látszik, hogy idehaza, pláne a klímaváltozás hatásai mellett a gyepek lassan szinte fenntarthatatlanok lesznek.

Azzal is érdemes számolni, hogy a gyepek sajnos az ökoszisztémák számára sem ideálisak. Se virág, se fajgazdagság, ráadásul a folyamatos műtrágyázás és állandó nyírás még károkat is okoz az élővilág számára, nem is kis mértékben.

Itt van az ősz, vége az aszálynak, de vissza fog térni, így érdemes a gyepfelületeket is újragondolni. Ha szeretné megtartani az egybefüggő zöldet a pihenéshez, játékokhoz, akkor annyi is elég, ha nem ragaszkodik annyira a gyephez. A természetes növénytakaró, mely eredetileg is jelen volt a kertben a gyep funkcióját is jól betölti. A kúszó kakukkfű, a lóherék és számos más növény gyönyörű, zöld és egybefüggő szőnyeget képes alkotni, mely ráadásul színkavalkáddal is megörvendeztet minket, hiszen a százszorszépek, pitypangok, vörös herék és más növények virágai minden tavasszal szemkápráztató egyveleget hoznak létre.

A fajgazdag füves rész fajgazdag rovarpopuláció fenntartására képes, mely az egész kert egészségét jelentősen emeli, ami a szépségének is igen jót tesz. Messze nem igényel annyi ápolást, nem kell annyiszor nyírni, kisebb a vízigénye és a műtrágyázásról is le lehet mondani – ezek pedig jelentős költségmegtakarítást eredményeznek!

képek és lead kép: shutterstock