Május 27. Hétfő, Hella

Elképesztő mennyiségű elektronikai hulladékot dugdosunk otthon a fiókokban

null

Az újrahasznosítás kapcsán talán a legegyszerűbben újrahasznosíthatónak az elektronikai hulladékot szoktuk tekinteni. Ez nem feltétlenül igaz, de arra mindenképpen erősen ösztönöz minket, hogy legalább az elektronikai hulladékunkat ne a kukába hajigáljuk. Bár a számokat elnézve, ezzel sem állunk igazán jól: globálisan az elektronikai hulladék 17%-át(!) hasznosítjuk csak újra.

Ez még így is tetemes mennyiség, de nem is hinnénk, hogy mennyi használhatatlan e-hulladék halmozódik a háztartásokban. Jó, nyilván nem a mosógépek vagy a hűtőszekrények, mert ezek, ha elromlanak vagy javíttatjuk őket, vagy elszállíttatjuk, mert kell a hely az újnak. De a mobiltelefonokkal, fülhallgatókkal és hasonló apróbb elektronikus eszközökkel más a helyzet, azok könnyedén meglapulnak a fiók mélyén, a szekrényben, vagy érzelmi értékük miatt egyszerűen nem akarjuk kidobni őket.

Ez pedig azt eredményezi, hogy a kidobásra szánt mobilok - és most csak a mobilokat számításba véve - 30%-át tartogatjuk adott esetben évekig is. Idén a szakemberek mintegy 5.9 milliárd kidobott mobillal számolnak, vagyis az a bizonyos 30% nem kevés!

De e-hulladékot nem csak eszmei értéke miatt tárolunk. Nagyon sokan egyszerűen nem tudják, hova is lehetne kidobni ezeket az eszközöket. Holott ezt az információt az internetről nagyon gyorsan be lehetne szerezni. De még a tárolásnál is rosszabb, hogy döbbenetesen sok e-hulladék kerül egyszerűen a kukába - így pedig értékes alapanyagok (arany, ezüst, réz, palládium, stb.) veszik el. Hogy miért éppen a kuka? Mert egyszerű, mert gyors, de sokszor az indok az, hogy nem tudjuk, hogy elektronikai hulladékot tartunk a kezünkben - így landol a kukában a legtöbb LED is, holott nem ott lenne a helye!

képek és lead kép: shutterstock