Június 18. Kedd, Arnold, Levente

A vadkacsa nem cinke, nem kell télen etetni!

Itthonmadárvíztélőszemberetetés
2022. október 24. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Lassan érkezik az az időszak, amikor az emberek beszerzik a kis házikókat a csupasz faágakra, az eleséggolyókat, a magokat, és kezdődik a hazai énekesmadarak téli etetése. Ez egy nagyon hasznos dolog, segít a madaraknak túlélni. Azonban nagyon fontos lenne, hogy megértsük: a vízimadarak nem szorulnak etetésre, sőt!

Az énekesmadarak és a vízi madarak téli viselkedése alapvetően tér el egymástól, ennek megfelelően nem szabad azonos módon kezelni őket. Szerencsére mostanra a legtöbb tó mellől eltűntek a madáreleség automaták, így a lelkes etetők a kenyeret hordják magukkal. Első körben tisztázzuk, hogy a kenyér és a hasonló, egyoldalú, a vízi madarak számára értéktelen táplálék megbetegíti, sok esetben röpképtelenné teszi a madarakat, vagyis kifejezetten ártalmas, mielőbb fel kell hagyni vele!

Az MME ezen felül azt is kiemelte, hogy a téli etetés hatása a vízimadarak vonulási viselkedését is befolyásolja - egyszerűen nem mennek el a bőséges élelem miatt. Később azután éppen ezek a madarak fagynak bele a tavakba, súlyos sérüléseket szerezve, vagy kínok közt pusztulva el. Ráadásul az itt maradó madarak egy dominóelv-szerűen működő folyamatot is elindítanak: az emberek látják, hogy itt a tél, és “szegény” madarak itt ragadtak, így etetni kezdik őket. Emiatt egyre több madár “ragad itt”, egyre többet etetnek és így tovább. Ez azonban fokozza a madarak közti agressziót a zsúfoltság okán, így lényegesen több a sérülés. Sajnos fokozza a járványok kialakulásának kockázatát is - többek közt a madárinfluenza terjedésének lehetőségét is.

Ráadásul bár a madaraknak szánjuk, a kiszórt eleség messze nem csak a kacsákat, récéket és hasonló vízi madarakat vonzza, hanem a patkányokat is. Ezzel a helyzet jelentősen romolhat, arról nem is beszélve, hogy emiatt a vízi madarak megítélése is jelentősen rosszabb lesz, vagyis a pillanatnyi öröm, melyet az jelent, mikor a madár bekebelezi a kiszórt eleséget, sokszorosan és keményen üt vissza. A vízimadarak etetése éppen ezért kifejezetten káros mind a madarakra, mind a környezetre nézve!

képek és lead kép: shutterstock