Június 24. Hétfő, Iván

Lemaradt az augusztusi hullócsillagokról? Nem baj, szeptember is bőven tartogat ilyen szépségeket!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A csillaghullást jellemzően augusztussal párosítjuk, holott messze nem csak a nyár utolsó hónapja hozhat látványos hullócsillag-esőt. Igaz, a legintenzívebb meteorraj ekkor érkezik. Ha azonban még látni szeretne ilyen jelenséget az évben, akkor készüljön az éjszakázásra.

Szeptemberben - októberben ugyanis három raj is érkezik a Földhöz. Az első, az Aurigidák, de ezek csúcsintenzitásáról már lecsúsztunk, mivel a raj szeptember 1-én tetőzött, de ez a nap nemigen alkalmas a hosszas esti nézelődésre, hiszen rengeteg dolog történik egyszerre, és a gyerekek is elfáradnak az évnyitókon - ráadásul a csúcsintenzitás is 5 hullócsillagot jelent óránként.

A második lehetőséget a szeptemberi Perseidák adják, ezek maximuma szeptember 10-én lesz. Üröm az örömben, hogy a telihold is ezen a napon, pontosabban ezen az estén mutatja meg magát, így a csillagok fényét kevésbé lehet látni.

De csüggedni nem kell, hiszen közelítenek még a Déli Tauridák is, melyek maximuma csak októberben érkezik, de így lehetőség van arra, hogy hosszasan megfigyelhessük őket. A Tauridák pedig előszeretettel produkálnak látványos, hosszú csóvás hullócsillagokat is, tehát a nézelődés kifizetődő lehet - főleg, ha egy jó kis kívánságot is bekészítünk a csillaghullás élvezetéhez.

képek és lead kép: shutterstock