Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Szokatlanul rövid napot élhettünk át penteken

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ön is fáradtnak érezte magát július 29-én? Olyan érzése volt, mintha nem jutna elegendő ideje mindent elvégezni azon a napon? Nos, ennek oka lehetett az is, hogy a szombati nap szokatlanul rövidre sikerült, majd' két ezredmásodperccel rövidebbre...

A tréfát félretéve valóban rekord rövid napon vagyunk túl. A Föld forgása alapvetően gyorsult, már igen hosszú idő óta, 2020-ban azonban változott a trend. Ez a lassulás azonban pusztán ezredmásodpercekben mérhető.

Július 29. azonban rekorder lett a lassulás szempontjából, ugyanis 24 órához képest több mint másfél ezredmásodperccel, 0,00159 másodperccel rövidebb volt a nap, ezzel pedig rekord született. Igaz, ezt a lassulást érezni sem lehet, mindenesetre érdekes.

Hogy mi okozhatja? Az atomórával mért változás hátterében nagyon sok tényező állhat, amit egyelőre a tudósok sem tudnak leszűkíteni. Lehet a kiváltója a Föld külső, de akár a belső rétegeinek mozgása, a klíma, az óceánok állapota és változásai, de számos más tényező is okozhatta a rövidülést.

képek és lead kép: shutterstock