Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Íme a magyar sivatag...

null

Idehaza a klímakatasztrófával kapcsolatosan az emberek nagyon sokáig hitték, hogy minket majd nem, vagy csak kis mértékben fog érinteni, hiszen Magyarország a vizek hazája. Nos, sokkal inkább az átfolyó vizek hazája, de a szárazság sem így, sem úgy nem kerül el minket.

50 éve nem látott léptékű aszállyal néz szembe az ország, mely a nagy tavainkat és a legnagyobb folyóinkat is érinti. Vízkorlátozások bevezetésére volt kénytelen több település is, és mivel a kánikulai időszak még messze nem ért véget, ezek az intézkedések még sajnos előkerülhetnek.

Pápai Gergő keserű 20 percben mutatja meg, mit is jelent Magyarország számára az aszály, mire számíthatunk itthon, ha nem teszünk végre hatékony és komoly lépéseket a szélsőséges időjárási események kezelésére, a klímakatasztrófa megállítására. Hiszen bár az aszály régen is jelen volt az életünkben, annak hossza és erőssége nem öltött ilyen méreteket, ilyen gyakorisággal.

A sivatag, ahol élni fogunk sajnos nagyon is jól mutatja meg, mi is várhat ránk a közeljövőben, mivé válhat az egykor zöld mezők és erdőségek sokasága. Mindenképpen szükséges a kollektív fellépés a klímakatasztrófa ellen, de emellett a vízgazdálkodás és a mezőgazdasági termelési gyakorlatok újragondolása is égető szükséggé vált.

képek és lead kép: shutterstock