Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Az aszály számokban...

Itthon
2022. augusztus 12. 08:00
null

Az idei évben hazánk is megtapasztalhatja, mit is jelent az aszály, hiszen a mérések kezdete óta nem tombolt ilyen mértékű szárazság hazánkban. Igaz, a helyzet egész Európát érzékenyen érinti, ez pedig csak tovább rontja a hazai helyzetet.

Hiányzik az eső, ezt talán az Alföldön és környékén élők értik meg igazán. De látszik ez a Duna, a Tisza és számtalan kisebb folyó vagy állóvíz vízszintjén is, hiszen a vízutánpótlás éppen a csapadék hiánya miatt elmarad.

És hogy mit is jelent ez az elmaradó csapadék? Az év elmúlt 7 hónapjában országosan átlagosan 188 mm csapadékkal lehetett számolni. A megszokott átlag az év első 7 hónapjára azonban 342 mm, azaz a szokásos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik.

Ez pedig nem csak a kerteknek rossz, a mezőgazdasági termelésre is erősen rányomja bélyegét, de a folyók és tavak ökoszisztémái is fuldokolnak, sok esetben meg is szűnnek, hiszen a víz egyszerűen eltűnik, a tó kiszárad.

A Duna vízgyűjtő területein az éghajlathoz képest 25%-os vízhiány alakult ki, a Tisza vízgyűjtőjén ez a szám 31% miközben a Velencei-tónál 57 centiméteres vízmélységet lehet mérni....

képek és lead kép: shutterstock

vízklímaMagyarországaszályemberföld