Május 25. Szombat, Orbán

Újra elérkezett -országos tűzgyújtási tilalom van érvényben

null

Mivel nem érkezett kiadósabb esőzés, a meleg azonban rekord-közeli értékeket produkált, így annyira nem meglepő, hogy az egész országra kiterjedő tűzgyújtási tilalom lépett életbe szombaton. Csak júniusban 1100 tűzesethez vonultak a tűzoltók, ezek során mintegy 200 000 hektár égett le.

A tűzgyújtással kapcsolatosan mindenki tisztában van azzal, hogy nem rakhat tábortüzet, vagy nem égetheti el a zöldhulladékot, ezek egyike sem meglepő, bár a betartásukkal néha még így is gondok adódnak.

Azonban ki kell emelni, hogy a hazai tűzesetek 99%-át az emberi gondatlanság okozza. Ezek a tüzek pedig hatalmas károkat okoznak, mind anyagi, mind pedig a természet oldaláról szemlélve. A tüzek megelőzéséhez pedig kevés az, hogy nem sercintünk fel gyufát.

A cigarettacsikkek igencsak nagy gondot okoznak, hiszen parázslanak, így a tüzek melegágyaként szolgálnak. Sem a séta közben, sem pedig az autóból nem szabad elhajítani, hiszen az út menti bozótos nagyon könnyen lángra kap tőle. Az elhajított szeméttel is gondok vannak. Azon túl, hogy tilos szemetelni, az üveg és a fém is alkalmas arra, hogy a rá eső napsugarakat koncentrálja egyetlen pontba, ezzel pedig tüzet csiholjon.

képek és lead kép: shutterstock