Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Harmadfokú hőségriadó - de mit jelent ez pontosan?

Itthon
2022. július 20. 11:00
null

Életbe lépett a harmadfokú hőségriadó, melyet az országos tisztifőorvos abban az esetben rendel el, ha három egymást követő napon a napi középhőmérséklet eléri, vagy meghaladja a 27°C-ot. Ez sajnos azt is jelenti, hogy az éjszakai felfrissülés is távolra kerül tőlünk.

A harmadfokú hőségriadónál már jellemzően megjelennek az úgynevezett trópusi éjszakák, vagyis amikor a hőmérő higanyszála még éjjel - hajnalban sem csúszik 20°C alá. Ez pedig nagyban nehezíti a pihenést, egészen egyszerűen, mert túl meleg van és nem ehhez vagyunk hozzászokva.

Hogy mit jelent gyakorlatban a harmadfokú hőségriadó? Tulajdonképpen a legmagasabb fokú riasztás, mely az egészségügyi ellátó rendszer, az igazgatási és a kapcsolódó rendszereket igyekszik felkészíteni a várhatóan növekvő terhelésre, de konkrét intézkedéseket nem ír elő.

A munka világában ugyanakkor a riasztás - vagyis inkább a hőmérséklet - több ponton is befolyásoló tényező lehet. Más - más szabályok irányadóak a zárt téri és a szabadban végzett munkatevékenységekre, de bent a hőmérséklet szabályozása, kint pedig az extra pihenőidő és a védőital biztosítása is jelentkezik a nagy melegben.

képek és lead kép: shutterstock

forróságklímamelegveszélyidőemberhőségriadó