Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Durván hűvös volt a hajnal a Nógrád megyei Etes területén

Itthon
2022. július 12. 08:00
null

Rövid kimenőt kaptunk a trópusi meleg elől, ami, ha másra nem is, arra biztosan jó volt, hogy egy kicsit emlékeztessük magunkat, milyen érzés is a hosszúnadrágba belebújni, vagy hogy a kertben elmaradt munkákat valamennyire pótoljuk. Igaz, a növényzet száraz, a föld pedig sok helyen csontkemény, de legalább nem folyósodott el az ember a kerti munka közben.

Külön jó oldala a lehűlésnek, hogy az éjszakai pihenés kivitelezhetővé vált. Mi nem igazán tudunk mit kezdeni a 20°C feletti éjszakai hőmérsékletekkel, hiszen ilyenkor a pihentető alvás esélye sajnos minimálisra csökken, most azonban alhattunk!

Sőt, a paplannal is nyakig takaróztunk, főleg a Nógrád megyei Etes lakói. Itt ugyanis július 10-én a hőmérő higanyszála a 4°C-ot sem érte el, 3,6°C-os hajnalt hozott a nyári nap. De nem csak itt, az országban sok helyen alakult 5°C alatt a hajnali hőmérséklet.

Ez ugyan üdítő, és valóban jobban lehet ilyenkor pihenni, de ez ilyen nagy hőingadozások erősen megterhelik a szervezetet. Hiszen július elején még a 40°C-os hőséget is megtapasztalhattuk, a héten pedig újra itt a kánikula, ez pedig komoly egészségügyi kockázatokat is rejt magában.

képek és lead kép: shutterstock

klímamelegfelmelegedéslehüléshideghajnal