Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

A víz kincs - ezt most idehaza is nagyon sokan tapasztalják a saját bőrükön

Itthon
2022. július 05. 14:00
null

A forró nyárban nincs is jobb, mint egy hűsítő zuhany, vagy egy pohár jeges víz. Azonban ezek is csak akkor jelentenek enyhülést, ha történetesen van víz. Most azonban sok helyen az országban egyáltalán nem érhető el az ivóvíz, vagy csak korlátozottan áll rendelkezésre. Ennek oka a rendszerben is kereshető, de a hatalmas meleg is jelentősen hozzájárul.

A víz kincs, és ennek a három szónak a súlyát most azok az emberek érzik át igazán - például Solymár magasan fekvő részeinek lakói -, akik pár napja kénytelenek teljes egészében nélkülözni azt a luxust, hogy folyik a csapból a víz. Nem lehet mosni, mosogatni, a wc-t öblíteni, de a zuhanyzásról is le kell mondani, és az ivás és főzés is csak a lajtoskocsik bevonásával lehetséges. A víz kincs, és meg kell tanulnunk felelősen bánni vele!

A kert csodálatos dolog, de nem mindenáron. A gyep, az árnyék és mindenféle más növényt mellőző hatalmas felületek a biodiverzitás sivatagja, nem mellesleg fenntartásuk elképesztő mennyiségű vizet igényel. Az árnyékos, fás, bokros, nem milliméter pontossággal nyírt kertek, növények sokkal jobban bírják a szárazságot, azt az időszakot, mikor öntözni sem lehet - legalábbis a vezetékes ivóvízzel, ami alapvetően nem erre a feladatra való.

A víz használatával kapcsolatban az emberség is előkerül. Nem csak az a lényeg, hogy mit nem szabad, hanem az is, hogy mire érdemes figyelni. Lampért Gábor olvasónk hívta fel a figyelmet a Pápán található egyik bölcsőde ajtajára kitett feliratra: “Kedves gyalogos, ha a városból jövet, illetve menet EGY POHÁR VÍZRE VÁGYSZ, kérlek csengess!”. A hőség hatalmas terhelést jelent a szervezetre nézve, így a folyadékpótlás kiemelt jelentőségű. De ez a terhelés nem csak az emberi szervezetet éri.

kép: Lampért Gábor

A kóborló macskák, kutyák, de sok más kisebb – nagyobb állat életét is megmentheti egy tálka víz, melyet a kapu elé teszünk le. Madarak, kisemlősök százai hullanak el a hőségben, rajtuk pedig sokszor segíthet egy kis víz. De igaz ez a rovarok esetében is, hiszen a víz számukra is lételem, esetükben azonban fontos, hogy kis “szigetekkel” segítsük az ivást, nehogy vízbefúlás legyen a vége.

képek és lead kép: shutterstock

vízállatmelegfolyadékemberélet