Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

41°C az Alföldön - közel volt az abszolút rekord

null

2015 július 23-án meleg-rekordot állított be a hőség Magyarországon. Ez akkor 39°C-volt, mely már így is fullasztó, ez azonban most, 2022 július 23-án úgy hullt a porba, mintha sohasem lett volna, holott az elmúlt 15 évben ezt a hőmérsékleti maximumot inkább csak kerülgettük.

Az Alföldön most azonban új rekordot állított be a meleg, 41°C-os hőséggel, ami nem csak tikkasztóan forró, hanem megközelíti a hazánkban valaha mért legforróbb nap hőmérsékletét is, mely 41,9°C volt.

A forróság nem csak azért rossz, mert a csúcsra járatott légkondik komoly energiaigénnyel rendelkeznek, ez pedig éppen most nem jó hír. Azonban a meleg, és főleg a csapadék tartós hiánya együtt kifejezetten rossz kombináció.

A folyók vízszintje elképesztően alacsony több területen is, sajnos több patak ki is száradt, miközben az Alföld egyre inkább egy sivatagra hasonlít. A vízhiány pedig számos területen jelentkezik, néhol már kettes fokozatú hiány is előállt, mely az öntözés és a tömlővel történő autómosás/medencetöltés lehetőségét is kiiktatja.

képek és lead kép: shutterstock