Április 28. Vasárnap, Valéria

Sárlavina a heves esőzések következménye Zebegény és Nagymaros között

Itthon
2022. június 14. 14:00
null

A világ hírei között igen gyakran találkozhatunk azokkal a természeti jelenségekkel, melyek egy-egy elképesztően kiadós esőzés következtében alakulnak ki. A villámáradásokkal már idehaza is kénytelenek vagyunk megbarátkozni, de a nagyobb volumenű sárlavinák még nem mindennaposak.

kép: Nagymaros Város Önkormányzata

Pedig itthon is kialakulhatnak ilyen jelenségek, ahogyan az most is történt Nagymaros és Zebegény között. Június 9-én a heves esőzések következtében a domboldal földje megindult, és a sárlavina eltemette az autóutat és a vonatsíneket is.

A 12-es főút megtisztítása kisebb feladat, szerencsére személyi sérülés sem történt a részen. A vonatközlekedés helyreállítása azonban nagyobb falat, a kieső szerelvényeket úgy tűnik, augusztusig kell pótolni buszokkal, hajókkal.

kép: katasztrofavedelem.hu

A domboldal képe végérvényesen megváltozott, de a tájseb gyorsan eltűnik, hiszen a növényzet benövi a területet, ez az esemény azonban rávilágít arra, hogy a szélsőségessé váló időjárási események még idehaza is olyan pusztítással járhatnak, amire senki nincsen felkészülve.

kép: katasztrofavedelem.hu

lead kép: Nagymaros Város Önkormányzata

viharvonatesőautósárlavinalavina