Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Egy sorban az összes bolygó a Naprendszerből, erre így 1000 éve nem volt példa

null

A korán kelés nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaink közé. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne tennénk meg nap mint nap, de ettől még nem szeretjük. Június 17 és 28 között azonban legalább egy hajnalt érdemes beáldozni, és kávéval a kézben még pirkadat előtt kiballagni a kertbe, erkélyre, vagy a közeli parkba, mert olyasmit láthatunk, amire 1000 éve nem volt példa - írja a Svábhegyi csillagvizsgáló.

kép: NASA-JPL

Kiváltságos a helyzetünk, hiszen az említett időpontban összeáll a bolygók sora. Igen, a Naprendszer összes bolygója felsorakozik egy sorba, mindezt pedig úgy teszik, hogy a Naptól való távolságuk sorrendjében rendeződnek, vagyis úgy, ahogyan az iskolában is tanultunk róluk: Merkúr, Vénusz, Föld (bár ezt a bolygót nemigen látjuk az égbolton, inkább a talpunk alatt), Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz és a kisbolygóvá fokozott Plutó.

Az utolsó három bolygó távcsővel figyelhető meg, és ha azt tesszük, a sorban feltűnik a Vesta és a Fiastyúk is a Vénusz felett. Szabad szemmel a Szaturnuszig láthatjuk a bolygósort 105 fokos látószög mentén, de ehhez résen kell lenni!

kép: ANDRZE

A bolygók ugyanis nem egyszerre jelennek meg az éjszakai égbolton a szemünk előtt. Hajnali 4-től azonban a sor teljessé válik a szemlélődők előtt, de sok idő nem lesz a gyönyörködésre, mivel a hajnal, a kelő Nap fényessége sajnos gyorsan leradírozza a látványt az égboltról. Így is elmondhatjuk azonban, hogy láttunk valami olyasmit, amit 947-óta senki, és amit legközelebb csak 2492-ben csodálhatunk meg majd újra.

lead kép: WP-CC BY-SA 3.0-WIKIPEDIA