Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Nagyfokú aszály terjed idehaza

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem csak Kaliforniában, vagy India egyes területein van pusztító aszály, a vízhiányos időszak idehaza is érezteti hatásait. Szerencsére ott még nem tartunk, hogy komoly vízkorlátozásokat kellene bevezetni, de a helyzet messze nem rózsás.

Az OMSZ adatai alapján az ország nagyobb részén a csapadékhiány már eléri a nagyfokú aszály tartományát, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 3 hónapban 60-80 mm-nyi eső hiányzik a földekről. Az aszály főleg az Alföldön mutatkozik meg, de több más terület is érintett hazánkban.

Igaz, hogy egyre- másra érkeznek a hidegfrontok, melyek viharokat is szállítanak, de ez sajnos nem nyom sokat a latban. Az elmúlt napok esőzései ugyanis csak a lokális helyzeten képesek változtatni, az országos esőzésekre továbbra is várni kell.

A nagyfokú aszály nem csak a termésre veszélyes. A kiszáradó föld és a növények csökkenő nedvességtartalma is növeli az esetlegesen kialakuló erdő és bozóttüzek keletkezésének lehetőségét. A hazai tűzesetek pedig szinte minden esetben az emberi figyelmetlenség következményei!

A képek illusztrációk. Képek és lead kép: shutterstock