Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

80 zsáknyi szemét a Tisza 1 km-es szakaszán...

Itthon
2022. május 01. 08:00
null

A vizek szennyezésével kapcsolatosan hajlamosak vagyunk szinte kizárólag a tengereket és óceánokat emlegetni. Ennek oka, hogy minden víz ide jut, vagyis az a hulladékmennyiség, melyet a folyóink szállítanak, végül a tengerben köt ki.

Pontosabban egy részük, hiszen a víz által szállított szemét egy jelentős hányada elakad a folyók egyes szakaszain, a partokra mosódik, a védett, nádasokkal takart területeken feneklik meg, akad a növényzetbe. Ezeket a területeket így kézi erővel kell megtisztítani, ahogyan az most a Tisza egy szakaszán, Tiszafüred és Tiszaörvény között is történt.

A Békatutaj Egyesület akciójában egyetlen kilométeren 80 zsáknyi szemét is összegyűlt, ami elkeserítő adat, és sajnos a mostani tisztítás nem jelenti azt, hogy ne halmozódna fel újra a szemét a második legnagyobb folyónk hazai szakaszán, illetve tulajdonképpen a teljes folyóparton.

A tisztogatás után a szemetet a PET Kupával együttműködve nemcsak elszállították, hanem szét is válogatták. Ennek az az értelme, hogy így a 80 zsáknak csak a negyede kerül a szeméttelepre, a többi újrahasznosítható, és ennek megfelelően visszakerülhet a körforgásba.

kép: ATTILA KISBENEDEK - AFP

képek és lead kép: shutterstock

vízszeméthulladékfolyóemberTisza