Április 20. Szombat, Tivadar

Havazás és hideg - búcsúzik a március

Itthon
2022. április 02. 11:00
null

Nos igen, tréfás nap az április elseje, de azért az ember nehezen érti a viccet, ha arról van szó, hogy havazást lát a tavasz első hónapjának végén. Idehaza ez most még nem történt meg, de Európa több területén igen.

Az, ami például Hollandiában ma reggel fogadta a kertbe kinéző embereket sajnos a hét végén hozzánk is betoppanhat, illetve egész Kelet és Közép Európába, valamint a mediterrán régióba is.

Szerencsénkre nálunk azért a komolyabb havazásoknak nem sok esélye mutatkozik, de az előfordulhat, hogy kifehéredik a táj, több-kevesebb időre. A csapadék halmazállapota vegyesen alakul a hétvégén.

Európa egyes területein az ilyenkor megszokotthoz képest 15°C-kal is alacsonyabban alakulnak a hőmérsékletek. Idehaza mi mondhatnánk, hogy kezdünk hozzászokni ahhoz, hogy a nyúl sílécen érkezik, hiszen nem ez lenne az első eset, de azért a lelkünknek nem tesz jót a havazás látványa, vagy esélye áprilisban.

Bár napközben sem lesz éppen banánérlelő meleg, de a hajnali fagyok is visszatérhetnek sok helyen, ez pedig az érzékenyebb növények számára lehet rossz hír, illetve sajnos a gyümölcsfák virágzásának tehet kifejezetten rosszat.

képek és lead kép: shutterstock

áprilisfagyhidegEurópahavazás