Április 28. Vasárnap, Valéria

Vörösiszap szennyezés a Sajón?

Itthon
2022. március 15. 11:00
null

A szlovákiai Nyitra megyében egy vasércbánya került most a figyelem középpontjába. Pontosabban a bánya vörös-iszap tárolója, mivel a gyanú szerint az szivárog. Nyitra megye egyik képviselője, Orosz Örs facebookon tett bejegyzése arra figyelmeztet, hogy ökológiai katasztrófa közeleg.

A bejegyzés szerint az Alsó-sajói vasércbányából vörös-iszappal keveredett szennyvíz szivárog a Sajóba, mely bizony nem áll meg a határnál. A hazai vízügyi szakemberek azonnal megkezdték a vízminőség tüzetes ellenőrzését, és másodfokú vízminőség védelmi készültséget is elrendeltek.

Amíg a vizsgálatok tartanak, biztosat kijelenteni nem lehet, mindenesetre, amennyiben a szennyezés ténye beigazolódik, akkor a problémát a nagy mennyiségű vas és kén jelenti, mely a vízben az élő szervezetek zömére végzetes hatást gyakorolhat.

A vörös-iszap veszélyességét a lúgossága, valamint a szemcsemérete adhatja. Utóbbi akkor gond, ha a szél kapja fel por formájában, előbbi minden esetben jelentős kockázat lehet, hiszen a vízbe jutva annak pH-ját is jelentősen megváltoztathatja.

képek és lead kép: Orosz Örs - facebook

vörösiszapvízSajóemberbányaszennyezés