Május 29. Szerda, Magdolna

Szaharai port hoz a szél a szerdai eső mellé

null

Bár meleg éppen nem volt, de a Nap csodálatosan sütött szinte az egész hosszú hétvége alatt, de még azt megelőzően is. Ezt kihasználva - és persze azt, hogy az előrejelzések esőt egyáltalán nem jósoltak - nagyon sokan mosták le az autójukat.

A tavaszi mozgás nem csak az embereknek, az autóknak is jót tett, de persze ahogyan arra számítani lehet, ha autómosás, akkor eső. Ez most várhatóan szerdára érkezik meg hazánk fölé is, enyhítve ezzel valamelyest a szárazságon.

De hogy ne legyen ennyire egyszerű az egyenlet, most az alakulásába beleszól Célia is. A Marokkó partjainál alakuló ciklon szélei a Saharát is érintik, főleg szél formájában, és onnan nagy mennyiségű port, homokot emelnek fel.

A ciklon mozgása miatt ez a pormennyiség bizony Európára hullik. Spanyolországban és a Portugáliában Célia időjárási szélsőségeket is hoz, de port igen nagy mennyiségben terít ezekre a területekre. A Kárpát-medence sem lesz kivétel, mi is kapunk a saharai homokból nagyobb mennyiségben. A homok nagyjából kedden éri el hazánk területét, kezdetben “csak” arany árnyalatokat adva a naplementének, ám ahol a csapadék is megérkezik, ott sáros esőre lehet számítani. Vagyis az autómosás műveletét - ha csak nem lesz zárt helyen a kocsi - rövid időn belül ismételni kell majd.

képek és lead kép: shutterstock